Mediterrán lakberendezés

A Földközi-tenger teljes partvidéke – Portugáliától Görögországig – a mediterrán övezetbe tartozik, ezért négyféle mediterrán stílusú lakberendezésről tehetünk említést: a görög, az olasz, a spanyol és a provance-i. Ez utóbbit ma már az összes vidéki stílus összefoglaló neveként is alkalmazzuk.

A mediterrán lakberendezés számunkra első sorban a dél-olasz, vagy dél-spanyol enteriőröket jelenti. Manapság az egyik legfelkapottabb irányzat, mely akár  a „napfény szeretetének” stílusa nevet is viselhetné.

A görög mediterrán lakberendezés

A legjellegzetesebb görög színek a fehérre meszelt falak, a tengerkék nyílászárók, a natúr cserepek, bennük a vörös muskátli, a ciklámen, a leander és más egyéb  virágok színorgiája. A fehér kívül visszaveri az erős napfényt, belül pedig tiszta, hűvös hatást biztosít. A tengerkéken kívül ritkán használnak más hivalkodó színt. A bútorok fából készülnek, a szőttesek nagyon színesek. Ez a puritanizmus a magyar parasztházak hangulatával rokon.

Az olasz mediterrán lakberendezés

Az olasz lakberendezésben és formatervezésben tökéletesen ötvözik az egyszerűséget az eleganciával. A művészet és a divat különleges egyensúlyt alkot, legyen szó bármely stílusról. Egyszerű formavilágot, de mindig karakteres motívumokat használnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a felhasznált anyagok minőségére, a finom és drága textíliák használatára. Élénk, dinamikus színeket alkalmaznak, melyek segítségével viszonylag könnyű megteremteni a megálmodott hangulatot.

A spanyol mediterrán lakberendezés

Mivel Hispánia Európa és Afrika határán helyezkedik el, mindkét kontinens hatása erőteljesen érvényesül a lakberendezésben is. A spanyolok a hatásra koncentrálnak, igazi tüzes színeket – narancsot, vérvöröset – alkalmaznak. Használati tárgyaik jellemzően fából vagy kovácsoltvasból készülnek,  bútorhuzatoknak pedig a bőr jöhet számításba.

A provance-i mediterrán lakberendezés

Franciaország déli részén helyezkedik el Provance. A mediterrán hangulatot meleg színekkel, kőburkolatú falakkal, vagy antikolt típusú festési megoldással, egyszerű fapadlóval, illetve rusztikus, matt hatású égetett kerámia járólapokkal borítják, az asztalos- és kovácsmunkák sem hivalkodóak. A kiegészítők sokszor ódon használati tárgyak. Színvilágára a sárgás – zöldes –kék, esetleg a levendula színek a jellemzőek.

A mediterrán enteriőr kialakítása:

  • Színek: tört fehér, krémszín, ekrü, vanília, kukorica-sárga, okker, narancs, őszibarack, lazacszín, terrakotta, rozsdabarna, hárs-zöld, moha-zöld, olívzöld, fenyő-zöld, meleg barna, dióbarna, és a kék meleg tónusai.
  • Falak: márványos, foltos-felhős festési technikával készülnek, mosottak, fakó hatásúak.
  • Padló: márvány, gránit, kő, rusztikus jellegű travertin mészkő, olasz terrakotta, vagy tégla csempe, matt, kicsit kopottas jellegű padlólap; ha fapadló, akkor kicsit érdes vagy mattitott; természetes hatású (gyapjú, gyékény, kókusz, stb.) szőnyeg.
  • Bútorok: kevés bútor, csak ami feltétlenül szükséges, de az robosztus méretű, akár kézi faragással díszített, tömör fából készül: cseresznye, vörösesre pácolt mahagóni, teakfa, natúr tölgy;  nagy kanapé, kényelmes fotel, natúr fonott bútorok, kovácsoltvas ülő- és kisbútorok.
  • Textilek, kelmék: romantikus rózsaminták, csíkos, kockás strapabíró szövetek, áttetsző csipkék, természetes anyagok, lenvászonterítők, gyapjútakarók, rusztikus textilek. A foltvarrás technikájával készülő, vagy kézi hímzésű dekoráció.
  • Kiegészítők: Vidám képek, amelyek az élet szeretetét hangsúlyozzák. Gyertyatartók, illóolajos üvegek, fűszerolajok, kerámia edények, vázák, díszek, kovácsoltvas keretes tükrök.
  • Növények: leanderek, pálmák, tujafélék és más örökzöldek.
  • Külső jegyek: terméskő, kovácsoltvas, az ablakokon a zsalugáter, óriási natúr cserépedények, és bennük a rengeteg tarka virág.

A mediterrán légkört megjelenítő jelzők ezek alapján: meleg, hívogató, családias, meghitt, fűszeres, illatos, kedélyes, derűs, rugalmas, temperamentumos, intenzív, optimista, érzelmes, szeretetteljes, életrevaló.

Elérhetőségem: info@lakberendezes-design.hu | Telefon: +36309669119