Warning: The magic method Portfolio_Gallery::__wakeup() must have public visibility in /chroot/home/lakbere1/lakberendezes-design.hu/html/wp-content/plugins/portfolio-gallery/portfolio-gallery.php on line 73
Lakáskultúra, lakberendezés Lakáskultúra, lakberendezés
Lakáskultúra

Mindannyian lakunk valahol, s szeretnénk a rendelkezésünkre álló teret a lehető legjobban berendezni úgy, hogy az jól működő, kényelmes, kellemes, otthon legyen. Az otthonteremtés a történelem során mindig is jelentős esemény volt az emberek életében. Egyik kultúra a másikra hatva megteremtette a mai stílusvilág alapjait.

Az építészet a ház megjelenítési formájával gyakorol hatást az emberre, a belsőépítészet pedig az érzelmekre próbál apellálni barátságos és hangulatos belső terek kialakításával. A lakberendezés még ennél is kifinomultabb, hiszen egyszerre szinte minden érzékszervünket igénybe veszi a színek, fények, finom tapintású anyagok, szép formák és dekorációk felhasználásával, de a bútor megjelenési formája a legnagyobb attrakciója.

A bútor azonban nem dísztárgy, az otthon kényelmét és praktikumát hívatott szolgálni. Akkor érvényesül igazán, ha az adott térrel és a benne lévő egyéb berendezési tárgyakkal harmonizál. Ezért nem célszerű lakásunkat terenként (szobánként) más – más stílusú, formájú bútorral berendezni.

A lakberendezésben a stílus függvénye a forma és a megjelenés. Minden idők stílusa az előző korok tradíciói, új kulturális élmények, a különféle anyagok, a technikai felkészültség, a szociális igények, és az alkotókészség fejlődése szerint alakul ki és változik. A múlt század stílusirányzatait a gyors változások jellemzik, mely napjainkra sem hozott még megnyugvást akár a művészetekről, akár az építészetről, akár a lakberendezésről beszélünk.

A stílus maradandó kategória, melyet objektív tényezők hatására a társadalmi rendszer hoz létre, azonban a divat mesterségesen kreált szubjektív emberi hóbort, ami csak rövid ideig életképes. A stílusokon belül különféle divatirányzatok alakultak ki, melyekre a modern jelző illik a legjobban. Ennek alapján válhat egy-egy forma divatossá vagy éppen az adott kor stílusjegyévé, de nyomtalanul el is tűnhet. Az ember állandó fejlődésével a ma divatos formák holnapra kultúrtörténetté lesznek, esetleg a nosztalgia tárgyát képezhetik.

Vannak, akik nosztalgiázva régiségkereskedőktől vásárolt „antik” berendezési tárgyakkal veszik körül magukat, vannak, akik hamar megbarátkoznak napjaink technikai vívmányaival, annak stílusirányzataival, és magukénak vallják, sokan mások pedig az arany középutat választják és a biztonságot nyújtó stílusokat részesítik előnyben. Ez a sokszínűség adja a lakberendező munkájának szépségét.

A stílus szülötte a forma, de ahogy berendezés nélkül nem létezik otthonos lakás – hiába a megfelelő lakótér és a helyiségek funkciójából adódó optimális térkapcsolás -, színek nélkül nincsen berendezés, hiába a jó arány és forma, a megfelelő szerkezet.

A jelenleg ismeretes lakáskultúra rengeteg lehetőséget tartogat számunkra. Számtalan stílusirányzat létezik, melyek segítségével igazán egyedivé tehetők otthonaink. Minden stílus egy – egy hangulat.

www.nefritdesign.hu

Elérhetőségem: info@lakberendezes-design.hu | Telefon: +36309669119